Menu
Eco Green Travel

Zborurile verzi: Pășim în era aviației sustenabile?

Aviația reprezintă o parte relativ mică a emisiilor globale – 2,5%. Cu toate că energia și agricultura sunt responsabile pentru un grad mult mai ridicat de poluare, aceste industrii sunt vitale pentru asigurarea hranei și a proceselor necesare vieții . În schimb, emisiile companiilor aeriene provin în principal de la călătorii bogați din cele mai bogate țări: pasagerii din clasa business produc de șase ori mai mult carbon decât cei din clasa economică, iar 1% dintre călătorii împătimiți sunt responsabili pentru jumătate din toate emisiile de carbon din aviație.

În lumina acestor cifre, suedezii au inventat chiar și un termen care reflectă vina pe care călătorii responsabil o simt atunci când zboară: flygskam. Termenul a luat naștere în 2017 ca parte a unei campanii de conștientizare a efectelor generate de aviație.

Avioanele ard combustibili fosili și emit gaze cu efect de seră la mare altitudine, făcându-le deosebit de dăunătoare climatului. Deși emisiile pe pasager pe kilometru pot fi comparabile cu cele de conducere, în general zburăm mult mai departe decât suntem dispuși să conducem – în special cu zborurile internaționale.

Călătoriile aeriene în întreaga lume cresc cu peste 6% pe an, depășind reducerea emisiilor de carbon per pasager obținute din măsurile de eficiență.

Ce poti face pentru a reduce impactul zborurilor tale?

Deși călătoria aeriană cu adevărat sustenabilă nu este posibilă în prezent, există modalități de a zbura mai puțin dăunătoare decât altele. Iată câteva idei pentru a vă face planurile de călătorie mai responsabile:

Alege companiile aeriene care își capacitează zborurile

Multe zboruri cu companiile aeriene comerciale nu sunt nici pe departe pline, iar scaunele goale ale unui avion înseamnă combustibil irosit și emisii de carbon inutile.

Unele companii aeriene sunt mai bune decât altele pentru a se asigura că avioanele lor transportă numărul maxim de pasageri, așa că alege o companie aeriană care să facă tot posibilul pentru a asigura capacitatea de locuri. În acest fel mai mulți oameni beneficiază de combustibilul utilizat și există mai puține emisii per pasager.

Noile tehnologii reduc amprenta de carbon a zborurilor

Consumul de combustibil al avioanelor s-a îmbunătățit considerabil, jucători mari precum Airbus și Boeing producând avioane mai eficiente precum Airbus A350 XWB și Boeing 737 Dreamliner. O aeronavă cu consum redus de combustibil înseamnă un impact negativ mai mic.

Companiile aeriene care oferă zboruri pe modele mai noi de aeronave vor fi în general mai puțin dăunătoare decât cele cu modele mai vechi. Căută zboruri pe un site web care îți permite să verifici pe ce tip de aeronavă vei zbura și care estimează emisiile de CO2 pentru zbor.

O modalitate mai nouă de a reduce emisiile de călătorii aeriene este să sari peste zbor complet și să călătorești la destinație în realitate virtuală. VR devine din ce în ce mai recunoscut pentru potențialul său de a oferi utilizatorilor experiențe captivante ale locațiilor din lumea reală.

Iar pe segmentul de business, cu atât mai mult putem opta pentru o videoconferință. O mare parte din prognozele sumbre pentru călătoriile de afaceri pot fi atribuite creșterii în popularitate a platformelor de conferințe precum Zoom și Microsoft Teams. Pandemia, care a forțat oamenii să lucreze din confortul propriilor locuințe, a revelat companiilor beneficiile financiare, de sănătate și de mediu ale acestor instrumente de lucru.

Administrarea corectă a bugetelor de carbon

Pe viitor, înainte de a rezerva un zbor, ar trebui să reflectăm serios asupra necesității acelei călătorii cu avionul. Este important să nu ne irosim bugetele individuale de carbon, atunci când există alternative.

Citește și: Trendul turismului sustenabil. Ce impact au călătoriile nostre asupra mediului

 

No Comments

    Leave a Reply