Menu
Food

Care este varianta sănătoasa și sustenabilă a consumului de pește

consum_peste

Consumul de pește este bun pentru noi – nutriționiștii recomandă două porții de pește pe săptămână, dintre care una este o porție de pește gras. Dar cei mai responsabili dintre noi își pun adesea întrebarea dacă acest consum de pește și fructe de mare este într-adevăr sănatos și, în același timp, sustenabil pentru mările si oceanele Planetei.

Deși există o mulțime de moduri de a consuma proteine – sursele vegetale prezintă cea mai mică povară asupra mediului – poate fi dificil să accesăm niște micronutrienți, cum ar fi omega 3, fără a mânca pește. În acest context, peștele de crescătorie, precum somonul de crescătorie, poate părea cel mai bun din ambele lumi – niveluri ridicate de micronutrienți, cum ar fi omega 3, fără a pune o povară mai mare asupra peștilor sălbatici.

Din păcate, realitatea este alta. Motivul pentru care somonul de crescătorie, în special somonul de fermă scoțian, are un nivel ridicat de omega 3 este din cauza alimentației sale – ulei de pește obținut din sute de mii de tone de pește sălbatic, cum ar fi șprot, hering, sardine și hamsii. Majoritatea acestui pește sălbatic ar putea fi consumat direct de oameni.

Dacă am mânca o parte din aceste specii sălbatice am putea accesa același nivel de micronutrienți produși de industria somonului, lăsând în același timp 59% din peștii capturați pentru a hrăni acea industrie în mare. Aceasta reprezintă peste 270.000 de tone de pești sălbatici în fiecare an.

Cu alte cuvinte, în ciuda mesajelor industriei mondiale de creștere a somonului, capturarea peștilor pentru hrănirea somonului de crescătorie nu este răspunsul la mâncarea sănătoasă și durabilă.

Când punem întrebarea – ar trebui să mâncăm pește sau nu – este vital să luam în considerare ce pește este consumat și cine ajunge să-l mănânce. Iar alegerile pe care le facem ar trebui să sprijine atât sănătatea umană bună, cât și sănătatea pe termen lung a oceanelor noastre.

 

2 Comments

Leave a Reply