Menu
Food

Cafeaua – care este amprenta de carbon a dozei noastre zilnice de cofeină

Pentru mulți dintre noi, cafeaua este esențială. Ne dă startul dimineața și oferă stimulentele necesare în timpul zilei. Dar, potrivit noilor cercetări, doza noastră zilnică de cofeină are efecte negative asupra Planetei.

Cafeaua produsă prin mijloacele cel mai puțin sustenabile generează la fel de mult dioxid de carbon ca brânza și are o amprentă de carbon doar la jumătate din cea a uneia dintre cele mai dăunătoare producții – carnea de vită.

Peste 9,5 miliarde kg de cafea sunt produse în întreaga lume în fiecare an, cu o valoare comercială totală de 30,9 miliarde de dolari. Se așteaptă ca cererea mondială de cafea să tripleze producția până în 2050, ceea ce va genera o creștere a presiunii asupra pădurilor și a altor habitate din regiunile tropicale în care este cultivată.

Brazilia și Vietnamul sunt doi dintre cei mai mari producători de cafea din lume. Cultivarea unui singur kilogram de cafea Arabica în oricare dintre țări și exportarea acesteia în Uniunea Europeană produce în medie emisii de gaze cu efect de seră echivalente cu 15,33 kg dioxid de carbon. Un singur espresso are o amprentă medie de carbon de aproximativ 0,28 kg de carbon.

Desigur, nu doar emisiile de carbon lasă un gust amar. Industria cafelei este afectată de abuzurile drepturilor omului și de alte probleme de mediu, cum ar fi poluarea apei și distrugerea habitatelor. Există scheme de certificare potrivit cărora cafeaua îndeplinește un standard etic minim în timpul călătoriei sale de la câmpul de cultură la raftul magazinului. Aceste scheme necesită îmbunătățiri constante pe măsură ce industria crește. O modalitate de a face acest lucru ar fi includerea recomandărilor consumatorilor pentru cultivarea unei cafele mai ecologice, astfel încât oamenii să poată cumpăra cafea certificată cu încredere că stimulentul lor zilnic nu degradează Planeta.

No Comments

    Leave a Reply