Menu
Food

Alternativele viitorului pentru o dietă sustenabilă: șprot, alge și moluște

Repoziționarea față de alimentele pe care le consumăm devine o acțiune esențială dacă ne propunem să ne hrănim în mod sustenabil si climate-friendly. Găsirea unor noi surse de hrană, care să ne ofere nutrienții necesari, fără să împovareze planeta, a devenit o misiune în sine pentru mulți cercetători sau consumatori eco-conscious.

O opțiune este să găsim surse alternative de hrană din mare. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au indicat algele, cefalopodele și peștii mici ca variante pentru alimentația viitorului.

Mai precis, trebuie să ajungem la fundul mării, unde trăiesc specii asociate în mod obișnuit cu capturile accidentale și peștii industriali. Aceste specii emit mult mai puțin CO2 decât carnea de vită, porc sau pui.

Șprotul singur ar putea satisface o bună parte din necesarul de proteine al omenirii. Și prin pescuitul șprotului, putem evita supraexploatarea unor specii de pești mai cunoscute, cum ar fi codul și somonul.

Algele sunt, de asemenea, o sursă alimentară cu potențial și extrem de ecologică.

Cu toate acestea, doar 500 din cele 10.000 de specii sunt exploatate în prezent și recunoscute ca hrană – în ciuda faptului că algele marine sunt o sursă excelentă de nutrienți și vitamine.

În mod similar, cefalopodele sunt pescuite doar într-o mică măsură, 30 din aproximativ 800 de specii fiind utilizate pentru hrană la nivel global.

Este esențial să ne aratăm deschiși la aceste noi oportunități de a mânca în mod sustenabil. Procedând astfel, vom efectua treptat schimbări asupra obiceiurilor și cutumelor noastre alimentare.

 

 

 

 

1 Comment

Leave a Reply